• PREZENTÁCIA SCHIEDEL

          • Dňa 29.4.2024 sa uskutočnila prezentácia komínového systému Schiedel. Technický riaditeľ spoločnosti Schiedel Slovensko Ing. Maroš Plško predstavil žiakom komínové systémy, vysvetlil im použitie jednotlivých typov, oboznámil ich s konštrukčnými zásadami a so súčasnou legislatívou. Získané vedomosti budú môcť žiaci využiť vo svojich ročníkových projektoch.

          • XVII-TH INTERNATIONAL GEODETIC PENTHATLON MEDZINÁRODNÝ GEODETICKÝ PÄŤBOJ IG5 NITRA

          • V dňoch 19. – 21. 4. 2024 sa trojčlenné družstvo žiakov z našej školy v zložení Miroslav Hanzel, Jozef Kocsis (III.BG)  a Emma Mészrosová (II.BG) zúčastnilo už 17. ročníka medzinárodnej geodetickej súťaže International Geodetic Penthatlon IG5, ktorú tento rok usporiadala Stredná priemyselná škola stavebná v Nitre.

            Organizátori účastníkom pri registrácii poskytli podklady na prehliadku mesta zaujímavých miest a objektov. Žiaci si mohli hneď vyskúšať funkčnosť ručných GPS. Orientovať sa museli pomocou fotografií a GPS súradníc.
            V reprezentatívnej budove Župného domu sa podvečer uskutočnilo slávnostné otvorenie, ktoré bolo sprevádzané kultúrnym programom. Podujatie otváral predseda NSK Branislav Becík.

            Večer všetci zúčastnení absolvovali technickú poradu, po ktorej učiteľov potrápil učiteľský kvíz, kde nebolo dôležité vyhrať, ale zabaviť sa.

            V sobotu veľmi skoro ráno štyri autobusy previezli všetkých do Topoľčianok, kde preteky štartovali.

            Podujatia sa zúčastnilo rekordných 39 trojčlenných tímov z 21 geodetických škôl. Rekordná bola aj náročná 16 km dlhá trať v okolí zámku Topoľčianky, zrúcaniny hradu Hrušov a žrebčína. Žiaci pretekali v rýchlosti a presnosti, porovnávali svoje vedomosti a zručnosti na stanovištiach s typickými geodetickými disciplínami.

            Doslova na vlastnej koži každý zažil pravé aprílové počasie, V priebehu dňa sa stále striedalo slnko, mrholenie, dážď, lejak.

            Do cieľa žiaci prichádzali premočení, zablatení, unavení, ale šťastní, že to zvládli. Odmenou bol výborný jelení guláš.

            Víťazné medaily si naše družstvo neodnieslo, ale žiaci vzorne reprezentovali našu školu, strávili pekné chvíle v krásnej prírode, získali nové skúsenosti, zručnosti a priateľstvá.

            https://www.youtube.com/watch?v=hS_5_x5P_ZQ

          • VELUX - ŠKOLSKÉ KOLO

          • V súťaži Rodinný dom VELUX si študenti stredných škôl zmerajú sily už po šestnásty krát. Ich úlohou je vypracovať štúdiu rodinného domu, kde denné svetlo a prísun čerstvého vzduchu prichádza do objektu cez strechu, prostredníctvom výrobkov VELUX. Naši tretiaci absolvovali školské kolo. Odborná porota mala ťažkú prácu – domy boli zaujímavo navrhnuté. Každý účastník dal do práce svoju srdce a dušu a ešte sa aj veľa nových vecí naučili. Ďakujeme za prácu nad bežné školské povinnosti.

          • MATEMATICKÝ NÁBOJ 19.4.2024

          • Matematický Náboj je medzinárodná tímová súťaž pre študentov stredných škôl alebo všetkých ročníkov osemročného gymnázia v riešení netradičných úloh bez použitia rôznych dostupných pomôcok ako je mobil alebo kalkulačka. Žiaci súťažia v skupinách po piatich alebo štyroch. Všetci členovia tímu sú študenti z tej istej školy. Súťažili sme v kategórii Junior a Senior. V rámci kategórie Junior sme získali pekné 54. miesto a v kategórii Senior 57. miesto.Okrem Slovenska boli zapojené aj tímy z nasledujúcich krajín: Rakúsko, Švajčiarsko, Česko, Nemecko, Estónsko, Spojené kráľovstvo, Chorvátsko, Maďarsko, Irán, Poľsko, Srbsko

            Viac o súťaži a príkladoch nájdete na :https://math.naboj.org/sk/sk/https://math.naboj.org/sk/sk/

          • SPŠSaG NA FUTBALOVOM TURNAJI

          • V dňoch 15.4 2024 a 18.4.2024 sme sa zúčastnili turnaja vo futbale. Hralo sa vyraďovacím systémom, pričom sa nám podarilo postúpiť do semifinále ako víťazovi skupiny. Turnaja sa zúčastnilo 47 škôl a nám sa podarilo obsadiť krásne 4.miesto. Gratulujeme !

          • SPŠSaG NA CONECU 2024

          • Naša škola sa zúčastňuje v týchto dňoch na veľtrhu CONECO 2024.

            Zväz stavebných podnikateľov Slovenska a Incheba, a. s. organizovali súťaž o najlepší stánok stredných škôl a stavebných fakúlt. My sme obsadili 2. miesto.

            Naši žiaci  vyhrali finančnú súťaž – obsadili 1. miesto - ktorú organizovala investičná banka. 

          • CERTIFIKÁTY AUTODESKU

          • Pre mladých a pekných:

            Si frajer v Autocade? Si veľkáč – 3. alebo 4. ročník? Máš výslednú známku z KOC III alebo KOC IV – max 2? Tak to zaflexuj certifikátom! Môžeš tým trafiť loptu do koša u zamestnávateľa alebo na výške. Je to dosť cool infoška do životopisu alebo si to capni ako fajnú dekoráciu na stenu a budeš konečne vyzerať za múúúúdreho. Certifikovať sa môžeš z hocičoho z Autodesku, šak kukni na link https://c-agency.cz/kurzy/, môžeš ísť na to sám alebo ti helfne zamestnávateľ. Ak si frajer, naber odvahu a klikni na uploadnutý file.

            Nezabudni!

            1. Registruj sa do 22.03.2024  - Edupage – Prihlasovanie/Ankety
            2. šérni dwg-čko do 15.04.2024 – new message – učka – Lenka Bujdáková Konečná

            Pre starých a múdrych:

            Chceš ukázať že si dobrý v Autocade? Máš výslednú známku na vysvedčení z KOC III alebo KOC IV 1 alebo 2? Tak si požiadaj o certifikát. Môže Ti to pomôcť u zamestnávateľa alebo na vysokej škole. Vyzerá to dobre v životopise, ale aj v rámiku na stene :D V certifikovaní svojich vedomostí môžeš následne pokračovať po vlastnej osi (viac info na https://c-agency.cz/kurzy/) alebo s podporou svojho zamestnávateľa. Ak máš záujem, bližšie info nájdeš v priloženom súbore.

            Dôležité termíny:

            - registrácia do 23.03.2024 - Edupage – Prihlasovanie/Ankety

            - zaslanie súboru do 15.04.2024 – nová správa – učiteľka – Lenka Bujdáková Konečná

            Pozri si virtuálnu galériu projektov: 

            Výpočtová technika v odbore - VIRTUÁLNA GALÉRIA PROJEKTOV | Stredná priemyselná škola stavebná a geodetická (edupage.org)

            Autodesk_cerfitikacia_2023_24.pdf

          • TÝŽDEŇ NA RUBY

          • V dňoch 30. 1.  až 2. 2. 2024 sme na našej škole zorganizovali veľa (roztočili kolotoč) zaujímavých aktivít pre žiakov aj učiteľov.

            Hneď v pondelok 30. 1. 2024 privítala celá škola nášho bývalého absolventa Bekima.
            Tak, ako je pre Bekima typické, sršal humorom, veselými príhodami a výstižne a úprimne reagoval na otázky žiakov aj učiteľov. Vďaka nemu sme v úžasnej  atmosfére naštartovali týždeň, ktorý sme pracovne nazvali Týždeň naruby.

            V ten týždeň sme absolvovali exkurzie, prednášky, workshopy, zamerané na odborné predmety, ale aj na získanie vedomostí v rámci všeobecnovzdelávacích predmetov, prednášok na tému prevencia a športové turnaje.

            Na filozofickej fakulte Univerzity Komenského sme absolvovali zaujímavé prednášky s témami – Pátranie po zmysle života, Je (každá) pravda relatívna?, Prečo máme byť morálni?, Výroková logika – ktoré nám pútavo priblížili skvelí prednášajúci – Dr. Róbert Maco, Doc. Vladimír Marko, Dr. Martin Nuhlíček, Prof. Michal Chabada. 

            Aktuálne témy zamerané na prevenciu prostispoločenskej činnosti nám priblížili skúsení odborníci v jednotlivých oblastiach. Vysvetlili nástrahy rôznych aktivít a spôsob, ako sa účinne brániť.

            Vďaka prednáškam Protidrogová prevencia (prednášala pani Mgr. Ing. Ivana Bučková z Národnej protidrogovej jednotky), Kybernetická bezpečnosť (prednášali odborníci  z danej oblasti), Trestnoprávna zodpovednosť (prednášal Mgr. V.Brichta), Sexuálna vzťahová výchova (prednášala Mgr. Soňa Mayerová, Mgr. Alena Kmeťová), Duševné zdravie (prednášali zástupcovia z CPP Mgr. Soňa Mayerová, Mgr. Alena Kmeťová), ako aj prednášky so školskou psychologičkou Mgr. Krupovu sa žiaci mohli oboznámiť s tým, ako možno čeliť situáciám a nástrahám v ich živote.

            Žiaci mali možnosť navštíviť Bratislavský hrad a jeho expozície, vrátane výstavy Slovenskej architektúry, budovu Starej radnice, Slovenského národného archívu, Univerzitnú knižnicu, výstavu Aurélium.

            V rámci prednášky mali žiaci možnosť získať prehľad o Slovenskej rockovej poézii (prednášal Ing. arch. Martin Sarvaš – textár a producent), ktorá je súčasťou vyučovania slovenskej literatúry.

            Ing. arch. Sarvaš žiakom poskytol prierez tvorbou v slovenskej hudbe, vrátane ukážok. Umožnil im nazrieť do procesu tvorby textov a rozlíšiť, v čom sa texty piesní líšia od poézie.

            Počas celého týždňa sa konali odborné prednášky. Žiaci sa dozvedeli všetko, čo je potrebné o izoláciách vďaka  firme Fatrafol a o materiáloch v stavebníctve vďaka firme Polyston (prednášala Ing. Kristína Krempová). Zástupcovia firmy 3GON (David Kemeny) predviedli ukážky z využívania dronov v stavebnej a geodetickej praxi. O praxi v projektovaní a zaujímavých projektoch informoval žiakov Ing. Hlavenka z firmy Domus Nova Atelier). Rovnako zaujímavá bola aj prednáška o Digitalizácii v stavebníctve – BIM chronogram (prednášal Ing. Marek Fedor). 

            V spolupráci s organizáciou Planetlover sme pre žiakov pripravili prednášku s tématikou ochrany životného prostredia (prednášala pani Alexandra Madrová).

            Vďaka pedagógovi Ing. Chudějovi mali žiaci možnosť absolvovať okrem prednášok aj  exkurzie priamo na stavbe – v Auparku.

            Vďaka pani Ing. Michaele Matiaškovej a jej manželovi mohli žiaci navštíviť stavbu počas realizácie. Výklad poskytli Ing. M. Matiašková, Ing. J. Matiaško, Ing. L. Matiašková z firmy Matistav plus, s.r.o.)

            Žiaci z odboru geodézie navštívili Úrad geodézie  a katastra ( Mgr. Ľuboslav Michalík) a archív GKÚ (RNDr. Adrian Belák).

            Vďaka pedagogičke Ing. Lenke Bujdákovej Konečnej spoznali žiaci prácu na veternom tuneli v STU v Bratislave, prednášku viedol pán Ing. Michal Franek.

            Veľmi cenné skúsenosti načerpali naši tretiaci na exkurzii na Stavebnej fakulte VUT v Brne. Vďaka ústretovosti a ochote pána dekana prof. Ing. Rostislava Drochytku mohli navštíviť budovu Stavebnej fakulty, zúčastnili sa krátkych prednášok zo skúšok materiálov na Katedre stavebního inženýrstí a Katedry architektury pozemních staveb. Bol im predstavený študijný program a priestory Katedry Geodézie a kartografie, aj s terasou, kde sa nachádza  aktívny bod GNSS . Naši brnenskí partneri pre nich zabezpečili aj prehliadku mesta s odborným výkladom zameraným na architektúru. Na záver navštívili centrum AdMaS – moderné centrum vedy a komplexnú výskumnú inštitúciu v oblasti stavebníctva, kde im predstavili pár projektov ich výskumu. 

            Naši učitelia telocviku v rámci športových turnajov pripravili pre žiakov niekoľko športových disciplín.

            V rámci Týždňa naruby sa mohli naši žiaci zúčastniť hokejového zápasu  na štadióne Ondreja Nepelu.

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - SÚČASNÉ STAVEBNÍCTVO

          • Súčasné stavebníctvo

            Počas celého týždňa sa konali odborné prednášky. Žiaci sa dozvedeli všetko, čo je potrebné o izoláciách vďaka  firme Fatrafol a o materiáloch v stavebníctve vďaka firme Polyston (prednášala Ing. Kristína Krempová). Zástupcovia firmy 3GON (David Kemeny) predviedli ukážky z využívania dronov v stavebnej a geodetickej praxi. O praxi v projektovaní a zaujímavých projektoch informoval žiakov Ing. Hlavenka z firmy Domus Nova Atelier). Rovnako zaujímavá bola aj prednáška o Digitalizácii v stavebníctve – BIM chronogram (prednášal Ing. Marek Fedor).

             Ďakujeme

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - KYBERŠIKANA

          • Skúsení odborníci s nami riešili témy z oblasti prevencie protispoločenskej činnosti

            Aktuálne témy zamerané na prevenciu prostispoločenskej činnosti nám priblížili skúsení odborníci v jednotlivých oblastiach. Vysvetlili nástrahy rôznych aktivít a spôsob, ako sa účinne brániť.

            Vďaka prednáškam Protidrogová prevencia (prednášala pani Mgr. Ing. Ivana Bučková z Národnej protidrogovej jednotky), Kybernetická bezpečnosť (prednášali odborníci  z danej oblasti), Trestoprávna zodpovednosť, sexuálna vzťahová výchova, duševné zdravie (prednášali zástupcovia z CPPaP Mgr. Viktor Brichta, Mgr. Soňa Mayerová, Mgr. Alena Kmeťová), ako aj prednášky so školskou psychologičkou Mgr. Krupovu sa žiaci mohli oboznámiť s tým, ako možno čeliť situáciám a nástrahám v ich živote.

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - ROCKOVÁ POÉZIA

          • Rocková poézia – z úst najpovolanejšieho

            V rámci prednášky mali žiaci možnosť získať prehľad o Slovenskej rockovej poézii (prednášal Ing. arch. Martin Sarvaš – textár a producent), ktorá je súčasťou vyučovania slovenskej literatúry.

            Ing. arch. Sarvaš žiakom poskytol prierez tvorbou v slovenskej hudbe, vrátane ukážok. Umožnil im nazrieť do procesu tvorby textov a rozlíšiť v čom sa texty piesní líšia od poézie.

            Ďakujeme

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - PLANETLOVER

          • Naša planéta

            V spolupráci s organizáciou Planetlover sme pre žiakov pripravili prednášku s tématikou ochrany životného prostredia (prednášala pani Alexandra Madrová).

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - BEKIM

          • Príjemné doobedie plné pozitívnej energie – BEKIM

            V dňoch 30. 1.  až 2. 2. 2024 sme na našej škole zorganizovali veľa (roztočili kolotoč) zaujímavých aktivít pre žiakov aj učiteľov.

            Hneď v pondelok 30. 1. 2024 privítala celá škola našich bývalých absolventov Bekima  Azirihi.
            Tak, ako je pre Bekima typické, sršal humorom, veselými príhodami a výstižne a úprimne reagoval na otázky žiakov aj učiteľov. Vďaka nemu sme v úžasnej  atmosfére naštartovali týždeň, ktorý sme pracovne nazvali Týždeň naruby.

            Ďakujeme Bekim a prajeme všetko dobré

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - HOKEJ

          • Do toho

            V rámci Týždňa naruby sa mohli naši žiaci zúčastniť hokejového zápasu medzi ....................... na štadióne Ondreja Nepelu. Fandili úžasne.

             

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - UNIVERZITKA

          • V Univerzitnej knižnici si žiaci pozreli miesta, kde sa odohrávala história slovenského národa. Ďalej pokračovali  po jednotlivých oddeleniach knižnice s odborným sprievodom. 

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - BRNO

          • Veľmi cenné skúsenosti načerpali naši tretiaci na exkurzii na Stavebnej fakulte VUT v Brne. Vďaka ústretovosti a ochote pána dekana prof. Ing. Rostislava Drochytku mohli navštíviť budovu Stavebnej fakulty, zúčastnili sa krátkych prednášok zo skúšok materiálov na Katedre stavebního inženýrstí a Katedry architektury pozemních staveb. Bol im predstavený študijný program a priestory Katedry Geodézie a kartografie, aj s terasou, kde sa nachádza  aktívny bod GNSS . Naši brnenskí partneri pre nich zabezpečili aj prehliadku mesta s odborným výkladom zameraným na architektúru. Na záver navštívili centrum AdMaS – moderné centrum vedy a komplexnú výskumnú inštitúciu v oblasti stavebníctva, kde im predstavili pár projektov ich výskumu. 

          • TÁŽDEŇ NA RUBY - VETERNÝ TUNEL

          • Vďaka pedagogičke Ing. Lenke Bujdákovej Konečnej spoznali žiaci prácu na veternom tuneli v STU v Bratislave, prednášku viedol pán Michal Franek.

            Ďakujeme

          • TÝŽDEŇ NA RUBY - EXKURZIA NA STAVBE

          • Vďaka pani Ing. Michaele Matiaškovej a jej manželovi mohli žiaci navštíviť stavbu počas realizácie. Výklad poskytli Ing. M. Matiašková, Ing. J. Matiaško, Ing. L. Matiašková z firmy Matistav plus, s.r.o.)

            Ďakujeme