• EXKURZIA MOHYLA NA BRADLE

          • Dňa 22.11.2022 sa žiaci I.A a I.BG zúčastnili exkurzie do Brezovej pod Bradlom. Počasie nám prialo, lebo nepršalo, hoci sme trochu vymrzli. V Brezovej pod Bradlom sme navštívili Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča, kde nám pán sprievodca priblížil zaujímavé udalosti zo života tohto významného architekta, a zároveň nám ozrejmil okolnosti výstavby mohyly na počesť Milana Rastislava Štefánika. Po zahliadnutí filmu sme sa presunuli do cieľa našej cesty, na Mohylu. Otvoril sa nám nádherný výhľad na okolitý kraj, ktorý sme si vychutnali, aj napriek vetru. Veríme, že táto akcia bola pre žiakov prínosom po dlhom období bez exkurzií.

          • MEDZINÁRODŃÝ GEODETICKÝ PÄŤBOJ IG5 LUČENEC 2022

          • V dňoch 23.-25.9.2022 sa trojčlenné družstvo žiakov z našej školy v zložení Bruno Geisse (III.BG) , Vivien Lajchová (III.BG) a Viktor Wild (IV.BG) zúčastnili 15. ročníka Medzinárodnej súťaže Geodetický päťboj IG5 v Lučenci, ktorú zorganizovala SPŠS Oskara Winklera v Lučenci.

            Program začal hneď v piatok, keď si mali všetci účastníci pomocou GPS súradníc nájsť hravou formou niektoré významné miesta v meste Lučenec a dostať sa na miesto zahájenia tohto podujatia, ktorým bola synagóga v Lučenci.
            Všetkých účastníkov privítala primátorka mesta Lučenec PhDr. Alexandra Pivková, ako aj zástupcovia VÚC Banská Bystrica.
            Pre učiteľov bol pripravený aj geodetický minipäťboj, kde si v medzinárodných tímoch preverili svoje vedomosti z geodézie, angličtiny aj posunkovej reči.
            V sobotu ráno v Haliči vybehol prvý tím z 28 tímov a 16 škôl zo Slovenska, Čiech a Maďarska na približne 12 km trať krásnym okolím Lučenca.
            V rukách mali zoznam súradníc a postupne museli nájsť kontrolné body a 5 stanovísk, kde na rýchlosť a presnosť plnili zadané praktické úlohy: centrácia a horizontácia teodolitu, určenie prevýšenia pomocou nivelácie, určenie výmery pozemku, určenie nadmorskej výšky bodu trigonometricky a test z geografie.
            Trasa končila opäť v Haliči, kde na všetkých čakal výborný klasický guláš a miestny Babgulyás s fazuľou a mäsom.

            Tento rok najlepšie umiestnenia získali české školy, ale ani naši žiaci sa nestratili v medzinárodnej konkurencii a vzorne reprezentovali našu školu.