• EXKURZIA – MORAVSKÉ KARTOGRAFICKÉ CENTRUM

          • Exkurzia – Moravské kartografické centrum

            Dňa 13.12.2023 sa naši žiaci zúčastnili exkurzie v Moravskom kartografickom centre vo Veľkých Opatovciach. Expozícia bola zaujímavá, veľa exponátov sa nachádza aj v expozícii geodézie, kartografie a katastra na našej škole. Predtým ako sme sa vydali na cestu domov, urobili sme si zastávku v centre Brna, kde sme ochutnali špeciality na vianočných trhoch.

            Moravské kartografické centrum bolo otvorené v roku 2007 v spolupráci mesta Veľké Opatovice a Národního zemědělského múzea v Prahe, za podpory Moravského zemského archívu v Brne a Národního technického múzea v Prahe. Centrum bolo vybudované na mieste južného krídla velkoopatovického zámku, ktoré v r. 1973 vyhorelo. Unikátna moderná stavba je dielom prof. Ing. arch. Zdeňka Fránka. Stavebne bol tento objekt realizovaný v dvoch etapách. V rokoch 1989-1992 ako Viacúčelové kultúrne zariadenie (zakonzervované v podobe hrubej stavby) a v rokoch 2005-2007 už ako Moravské kartografické centrum.

            Centrum obsahuje najväčšiu expozíciu máp a zememeračstva v celej Českej republike. Expozícia sa zaoberá vývojom kartografického zobrazenia Čiech, Moravy a Sliezska od najstarších dôb do súčasnosti.   V reprodukciách sú predstavené zásadné diela českej kartografickej histórie, napr. prehistorická Pavlovská mapa (na mamuťom kly), Klaudyánova mapa Čiech (1518), Fabriciova mapa Moravy (1569) a rukopisné mapy. Expozícia je zakončená aktuálnymi mapami a modelmi krajiny.
            Ústredným exponátom kartografického centra je veľká reliéfna (plastická) mapa Moravy a Sliezska na ploche asi 110 m² z prelomu 19. a 20. storočia.
            Stála expozície je zameraná nielen na kartografiu, ale aj na geodéziu, fotogrametriu a kartografickú polygrafiu a zahrňuje tak celé spektrum geodetických oblastí.

             

          • AKTIVITY V KARTOGRAFII...

          • Dňa 24.11.2023 sa vybraní geodeti z druhého až štvrtého ročníka zúčastnili na STU odborného kartografického seminára "Aktivity v kartografii venované Jánovi Pravdovi". Organizátorom bola Kartografická spoločnosť Slovenskej republiky.  Žiaci sa oboznámili s aktivitami v kartografii v rôznych oblastiach. Podnetné referáty predstavili odborníci z rôznych inštitúcií, škôl a firiem (Štatistický úrad SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Geografický ústav SAV, STU - stavebná fakulta, UK - prírodovedecká fakulta, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave-  filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, Institute of Geography z Ukrajiny).     

          • PREDNÁŠKA KAMEŇOLOMY SK

          • Dňa 11. 12. 2023 sa naši žiaci zúčastnili prednášky, ktorú pre našu školu pripravila firma Kameňolomy SK (člen koncernu Strabag) v spolupráci s Vysokou školou Báňskou - Technická univerzita Ostrava. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie ohľadne materiálov, využívaných v stavebníctve. Dozvedeli sa bližšie informácie o odboroch, ktoré je možné študovať na Vysokej škole v Ostrave.

          • ATELIÉR DEK

          • Dňa 11. 12. 2023 sa na škole uskutočnila prednáška pána Ing. Foltasa z Ateliéru DEK.
            Žiakov tretích ročníkov oboznámil s cieľom a podmienkami súťaže DEKTALENT, do ktorej sa naša škola v tomto roku zapojila.
            Ďakujeme

          • MIKULÁŠ

          • Z dôvodu mimoriadnej situácie k nám tento rok Mikuláš dorazil s menším oneskorením a to v piatok 8.12.2023.. Ale ani takáto prekážka neubrala to na veselej atmosfére v škole. Mikuláš, anjeli aj čerti nám príjemne spestrili vyučovanie.
            Ďakujeme žiakom III. A.

          • VIANOČNÁ VIEDEŇ

          • Viedeň patrí k najobľúbenejším metropolám Európy. Dňa 30.11.2023 sa 50 žiakov z tried I.BG a II.C zúčastnilo kultúrno-poznávacej exkurzie do Viedne a nenechali si tak ujsť krásy tohto mesta.

            Prvou zastávkou exkurzie bolo Technické múzeum, ktoré na niekoľkých podlažiach ponúka množstvo interaktívnych exponátov. Viaceré z nich si žiaci vyskúšali na vlastnej koži a každý si našiel niečo, čo ho zaujalo a nikto nebol z návštevy múzea sklamaný.

            Druhou zastávkou boli vianočné trhy pri radnici. Tieto trhy sú najväčšie a najznámejšie v Rakúsku. Vôňa vianočného punču, medovníkov a pečených gaštanov nás navodila do pravej predvianočnej nálady. Bolo krásne vidieť Viedeň v čase najkrajších sviatkov.

            K celkovej pohode prispelo príjemné počasie a vzorné správanie žiakov, ktorým ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy.

            Exkurzia splnila očakávania žiakov aj pedagógov a už sa tešíme na ďalší ročník exkurzie do Viedne a okolia.

          • ZA KULTÚROU - ZO ŠKOLSKÝCH LAVÍC DO SND

          • Tešíme sa, že sa u našich študentov prinavracia chuť kultúrne sa obohacovať a navštívili 3 žánrovo rozdielne predstavenia v priestoroch novej budovy SND.

            Dňa 10.11.2023  strávili naši žiaci a vyučujúci kultúrny podvečer a vychutnali si komediálne univerzum v novom formáte - Kocúrkovo od Jána Chalupku. Inscenáciu uviedla Činohra SND k 30. výročiu samostatnej Slovenskej republiky s ambíciou „nielen otvárať priestor na myslenie, ale priam k mysleniu provokovať“.

            V dňoch 14.11. a 24.11.2023 sledovali v hľadisku príbeh o túžbe nájsť svoje miesto v spoločnosti aj za cenu krvi v inscenácii Konformista podľa predlohy románu Alberta Moraviu.

            Dňa 16.11.2023 sa žiaci a učitelia nechali unášať podmanivou hudbou v podaní orchestra Opery SND, Bratislavského chlapčenského zboru a zboru Opery SND na predstavení opery Carmen. Opera v štyroch dejstvách vo francúzskom jazyku so slovenskými a anglickými titulkami bola fascinujúcou esenciou francúzskeho šarmu a španielskej vášne.

            Určite podobné aktivity v blízkej budúcnosti zorganizujeme opäť a tešíme sa vysokú účasť.

          • UČÍME SA...

          • Naši žiaci z I.C si vyrobili model základnej tehly a na hodine PST si netradične vyskúšali tradičné murovanie.